In gesprek met de Nederlander achter de beste iPhone app van 2019

Het is maandag 2 december een uurtje of vier, wanneer ik Nederlander Sebastiaan de With (Lux Optics) ontmoet in een gigantisch huis in Manhattan. Vandaag zijn de winnaars van de App Store Best of 2019 bekend gemaakt door Apple en ik ben aanwezig in New York om een praatje met deze winnaars te maken. Sebastiaan is een van deze winnaars. Samen met zijn compagnon Ben Sandofsky ontwikkelde hij de applicatie Spectre Camera. Een applicatie die de titel Best iPhone App of 2019 heeft gekregen.

Ik denk dat ik zelden iemand met zo’n glimlach rond heb zien lopen. Na elkaar de hand geschud te hebben en het kort gehad te hebben over Nederlandse trots, laat Sebastiaan al snel weten dit niet verwacht te hebben. “Nee, totaal niet! We hebben wel een eerste goeie week gehad, maar om te denken dat Apple ons zou kiezen als de app van het jaar, nee!” Sebastiaan en Ben lanceerde Spectre Camera in februari dit jaar. “We hebben wel een goede eerste week gehad”, laat Sebastiaan weten. “We waren die week direct de top-app, wat echt supercool was”. Maar dan ben je uiteraard nog niet bezig met de titel Beste iPhone App van 2019. “Nee, we hadden wel echt zoiets van: wow!”

Spectre Camera uniek in Computational Photography

Apple koos wel degelijk voor Spectre Camera als beste iPhone app van het jaar 2019, maar waarom deed het bedrijf uit Cupertino dat precies? Volgens Sebastiaan heeft dat wel te maken met het feit dat 2019 een beetje het jaar van fotografie was. “Dat zag je het hele jaar terug. Mensen kochten sneller applicaties om te kijken wat ze nu precies met die nieuwe camera’s konden doen.”

Maar waarom kozen de mensen dan precies voor Spectre? “Computational Photography is natuurlijk wel een dingetje, wij hebben AI en Machine Learning in onze app zitten”, zegt Sebastiaan. Maar als we in de app store kijken zien we meer ontwikkelaars die gebruik maken van deze technologieën. Dus wat maakt Spectre Camera nu zo uniek? “Ik weet het niet”, zegt Sebastiaan bescheiden. “Misschien omdat wij een combinatie hebben van een heel simpel ontwerp en gebruik maken van hele handige snufjes. Ik heb wel gezien dat er veel apps zijn die nieuwe dingen proberen te doen op het gebied van Computational Photography, maar heel weinig die ook echt investeren in gebruikerservaring.”

Spectre Camera iPhone
Klik/tap voor groter Afbeelding: Lux Optics

Wat dat betreft doen de mannen van Lux Optics genoeg. Er werd zelfs een lettertype ontwikkeld voor de applicatie. “Over Nederlandse trots gesproken, dat lettertype is ook gemaakt door een Nederlander haha.” Het doel was om de app dus super gelikt te maken, zonder dat het te complex werd. Daarbij helpt het ook wel mee dat je met Spectre “een foto kan maken, vijf seconde de telefoon vast kan houden en je opeens een foto van de Eiffeltoren hebt zonder dat er er mensen op staan.”

Apple’s uitgelichte apps hielp Spectre Camera een hoop

Het succes achter een applicatie ligt in handen van de ontwikkelaar. Het succes van Spectre Camera lag dus in dit geval in handen van Lux Optics. Maar heeft Apple zelf ook bijgedragen aan het succes achter deze slimme cameratool? Het antwoord op die vraag is volgens Sebastiaan een volmondig “Ja”. Dat heeft dan vooral te maken met het feit dat Apple tegenwoordig apps uitlicht. “Toen we onze eerste app (Halide red.) uitbrachten, was alles nog heel anders.Toen was er gewoon een toplijst in de App Store en dat was het.” Inmiddels is dat wel anders: “Nu doet Apple een soort van advertorial ding, wat wel cool is.”

Maar buiten het feit dat het cool is, helpt het kleine ontwikkelaars ook echt volgens Sebastiaan. “Ze maken echt verhaaltjes nu en schrijven over apps die iets unieks hebben. En dat helpt ons wel.” Apple besloot wat verhalen te schrijven over Spectre Camera en dat werkte Lux Optics alles behalve tegen. Dat hielp niet alleen “omdat mensen dan weten hoe ze onze app moeten gebruiken”. Maar ook zeker “omdat op die manier meer mensen ons leren kennen zonder dat je jezelf zorgen hoeft te maken dat je een blockbuster app moet zijn die constant bovenaan in de toplijsten staat”.

Want volgens Sebastiaan is dat “niet waar je kwalitatieve applicaties mee gaat maken”. Apps als Tinder en Buienradar zijn volgens de ontwikkelaar dan ook echt infrastructuur. “Maar als je een klein appje maakt, dan ben je echt afhankelijk. Ben en ik doen dit samen en het is ook echt ons inkomen. Wat dat betreft hebben ze er wel een goede investering in gedaan.”

Spectre Camera iPhone
Klik/tap voor groter Afbeelding: Lux Optics

Meer toegang tot de camera

Zijn er ook zaken waarmee Apple het leven van ontwikkelaars makkelijker kan maken? Volgens Sebastiaan is de relatie met Apple goed, maar is er nog wel een wens: “meer toegang tot de camera!”. Al snapt de Nederlander dan ook wel weer dat dit best lastig kan zijn. “Er zijn mensen waarvan het hun werk is om de camera beter te maken. Als Apple morgen beslist om ons meer toegang te geven tot die camera zodat wij betere apps kunnen bouwen, dan wordt het voor die mensen moeilijker om de camera beter te maken.” En wat dat betreft snapt Sebastiaan het ook wel.

“Maar voor ons is er altijd meer wat we willen. We willen bijvoorbeeld ook RAW opnames kunnen maken met de nieuwe lens of graag zien dat de nachtmodus ook in andere applicaties te gebruiken is.” Dat is helaas bij beiden niet het geval. Dat kan in de toekomst misschien nog komen, maar wat dat betreft is het afwachten. Het is dan ook een heel klein puntje in het grote geheel. “Er is niet heel erg veel hoor waarvan ik denk: dat moeten we echt hebben”, laat Sebastiaan weten.

Toekomst plannen voor Lux Optics

Maar dat het jaar 2019 geslaagd is mag duidelijk zijn. Lux Optics behaalde succes met Spectre Camera en kijkt vol goede moed naar de toekomst. “Zoals ik al zei zijn we pas in februari gelanceerd en dit is voor ons echt een soort van test op het gebied van Computational Photography.” Sebastiaan laat weten dat hun vorige app, genaamd Halide, zich vooral richtte op pro-instellingen voor de camera en dat Spectre Camera vooral veel toffe technologieën toepaste. Die lijn wil hij doortrekken.

“Het is nu een kwestie van kijken wat voor mensen nog meer een pain in the ass is, om het zo maar even te zeggen. Apple heeft natuurlijk al wat voor nachtfotografie gedaan en dus is het aan ons om te kijken wat we nog meer kunnen doen.”

Spectre Camera iPhone
Klik/tap voor groter Afbeelding: Lux Optics

Echt plannen om Spectre Camera ook als WatchOS app uit te brengen, bijvoorbeeld als remote control, zijn er op dit moment nog niet echt. “Met Halide hadden we dat al wel, maar deze hebben we tot op heden niet voor Spectre gebouwd”, zegt Sebastiaan. En met de komst van Siri Commands lijkt dat ook nog wel even te duren: “je kunt gewoon naar je telefoon roepen dat hij een foto moet nemen en dat is eigenlijk al best handig”. “Daarbij is het zo dat Spectre er juist voor zorgt dat je de telefoon niet op een statief hoeft te zetten, dus wat dat betreft is het nog niet aan de orde”.

Spectre Camera: de beste iPhone app van 2019

Spectre Camera lanceerde in februari en werd eind dit jaar uitgeroepen tot de beste iPhone applicatie van 2019. Dat is iets waar de mannen van Lux Optics wat ons betreft heel trots op kunnen zijn.

Spectre Camera is te downloaden in de App Store via deze link.

Klik/tap voor groter Afbeelding: Lux Optics

Benieuwd naar de overige winnaars van de App Store Best of 2019? Lees hier dan het overzicht van alle apps die gewonnen hebben en bekijk hier de lijst met winnende games!

 

Read More