Aftrap Global Digital Cultures

Op vrijdag 27 maart vindt de officiële aftrap van het nieuwe UvA-onderzoekszwaartepunt Global Digital Cultures plaats (voertaal Engels). Onderzoekers en studenten van alle faculteiten zijn van harte welkom! Het nieuwe ‘research priority area’ onderzoekt hoe culturele praktijken veranderen onder invloed van digitalisering. Door middel van seed funding en evenementen stimuleert het zwaartepunt interdisciplinair onderzoek en interfacultaire samenwerking.

Global Digital Cultures

Wereldwijd transformeren culturele praktijken onder invloed van digitalisering: van veranderende normen over vriendschap, intimiteit en seksuele relaties tot nieuwe vormen van publieke expressie, collectieve actie en surveillance. Digitale platforms en mobiele apps, zoals Facebook, Tinder, YouTube, Instagram, het Russische platform VK en het Chinese WeChat, TikTok en Tantan, zijn in hoog tempo centraal komen te staan in de productie, circulatie, consumptie en commodificatie van cultuur. Global Digital Cultures zal deze ontwikkelingen kritisch onderzoeken op basis van interdisciplinaire samenwerking. Een belangrijke doelstelling is om niet-westerse perspectieven hierin een centrale rol te geven. Het onderzoeksgebied wordt gecoördineerd door Thomas Poell (Mediastudies) en Marieke de Goede (Politicologie), samen met Olav Velthuis (Sociologie), Jeroen de Kloet (Mediastudies) en Nachoem Wijnberg (Amsterdam Business School).

We streven naar een levendige, interdisciplinaire, UvA-brede gemeenschap voor het vergelijken en analyseren van de diepgaande veranderingen die digitalisering wereldwijd met zich meebrengt. We nodigen zowel senior als junior onderzoekers uit om onze evenementen bij te wonen en aanvragen voor seed funding te doen.

Onderzoeksgebieden

Binnen het zwaartepunt worden drie belangrijke onderzoeksgebieden onderscheiden. Consumption & Participation verwijst naar verschuivingen in de manier waarop mensen zich met elkaar verbinden, hun identiteit uitdrukken en smaken en voorkeuren ontwikkelen. Production & Labour beslaat nieuwe vormen van arbeid, evenals verschuivingen in marktstructuren en stelsels van sociale zekerheid. Tot slot staat bij Security & Citizenship het spanningsveld tussen publieke expressie en collectieve actie en datagedreven bestuur en surveillance centraal.

Officiële aftrap

Om de onderzoeksagenda van het zwaartepunt te helpen bepalen, houdt Louise Amoore (Universiteit van Durham) een keynote-lezing tijdens de kick-off op vrijdag 27 maart. Ze zal haar aankomende boek Cloud Ethics (Duke, 2020) bespreken, waarin ze de sociale en technische omgeving analyseert waarin algoritmen worden ontwikkeld. Daarnaast verwelkomen we Marleen Stikker, medeoprichter van ‘ De Digitale Stad’, die zal spreken over haar nieuwe boek Het internet is stuk. Maar we kunnen het repareren (De Geus, 2019). Vervolgens zullen in plenaire discussies en break-outsessies de mogelijkheden voor cross-disciplinair onderzoek op de drie domeinen van het zwaartepunt worden verkend.

De aftrap vindt plaats op 27 maart van 9:30 – 17:00 uur in REC C1.03.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

 

Read More